Posted by & filed under Nyheter.

Slik blir de nye merkereglene for mat. Mattilsynet har laget en nedlastbar PDF som forklarer de nye reglene for merking av mat som trer i kraft 13. desember 2014 og kravene til næringsdeklarasjon fra 13. desember 2016.

De nye merkereglene skal først og fremst gjøre det enklere for forbrukere å lese og forstå hva maten inneholder. matmerkinggildeMens de generelle merkekravene blir videreført, blir det også noen vesentlige endringer.

De nye merkereglene trer i kraft 13. desember 2014.
Her er noen av endringene:

  • Det stilles krav til minimum skriftstørrelse
  • Allergifremkallende ingredienser skal fremheves
  • Matvarer som ikke er ferdigpakket skal også gi informasjon om ingredienser som kan fremkalle allergi eller intoleranse.
  • Det må angis på betegnelsen dersom kjøtt- og fiskeprodukter er tilsatt proteiner av en annen animalsk opprinnelse.
  • Det samme gjelder produkter som er tilsatt mer enn 5 prosent vann.
  • Også kjøtt- og fiskeprodukter som gir inntrykk av at det er laget av ett stykke, men som er sammensatt av flere, må merkes med «sammensatt av stykker av kjøtt» eller «sammensatt av stykker av fisk».
  • Fryste varer må merkes med innfrysningsdato eller dato for første innfrysningsdato dersom produktet har vært fryst mer enn en gang.

Næringsdeklarasjon
Fra 13. desember 2016 er det også krav om næringsdeklarasjon for de fleste matvarer. Innhold av energi, fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner og salt blir obligatorisk.

Alt natrium skal angis som salt og beregnes av det totale natriuminnholdet i matvaren. Næringsdeklarasjonen kan frivillig utvides med flere stoffer som enumettede fettsyrer, flerumettede fettsyrer, polyoler, stivelse og/eller kostfiber, vitaminer og mineraler.

Her finnes full oversikt på de nye reglene.